Margareta Fridén

TILL MINNE AV

Margareta Fridén

Det känns konstigt att Margareta nu är borta. Hon borde ha fått leva i många år till. Jag hoppas att hon visste hur uppskattad och omtyckt hon var. Oftast ställde hon sig själv i bakgrunden och lotsade fram arbetskamraterna. Iband fick man påminna sig hur försynt hon var och knuffa fram henne så att även hon fick en bit av tårtan. Hon var mån om att alla, såväl vi som jobbade där som besökarna, skulle trivas på biblioteket, och det gjorde vi. Margareta var ambitiös när det gällde bibliotekets målsättning och arbetade för att det skulle vara en plats just för biskopsgårdsborna. Men det kan inte alltid ha varit så lätt att vara chef, i synnerhet inte när vårt kära Norra Bi skulle läggas ner i början av 1990-talet. Margareta peppade oss under den tunga processen och vi kom till slut igång med arbetet i de nya lokalerna på Vårväderstorget.

Jag tänkte många gånger vilket drygt jobb det måste ha varit att orka med alla turerna i jobbet, med budgetnedskärningar och andra orosmoment. De roliga stunderna var dock fler. Jag minns när vi hyrde en Volkswagenbuss, packade ihop oss i den med Margareta vid ratten och körde till Danmark på bibliotekssafari. Vi bodde enkelt, tittade på en hoper bibliotek och hade hur kul som helst. Det var inte enda gången vi gjorde en sådan utflykt. Hemma i vårt eget bibliotek höll hon efter oss och såg till att vi jobbade ordentligt. Hon var samtidigt mycket mån om att biblioteket skulle vara en trevlig plats att besöka. Alla vi som lärde känna Margareta uppskattade henne för den kunniga, varma och omtänksamma person hon var. Det var en förmån att få arbeta med henne som chef. 

Elisabet Setterborg

BiB-vän och tidigare bibliotekarie på Biskopsgårdens bibliotek

Donationer till föreningen
till Margaretas minne

När Margareta begravdes skänktes pengar till Biblioteksvännerna  till hennes minne. Önskemål från Margaretas döttrar är att vi genomför en aktivitet för barn på biblioteket för pengarna. 

Föreningen tackar för bidraget och undersöker vilka möjligheter som finns. Troligen kommer aktiviteten att hållas under hösten 2021, då förhoppningsvis Covid-läget förbättrats och vi har lättare att samlas fler i grupp.